Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa Tiga

Malaysia Covid19 News Update
Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa Tiga tempoh 15 April sampai 28 April 2020. Dalam tempoh ini, semua warga negara Malaysia perlu duduk di dalam rumah, jikalau tidak keperluan penting, jangan keluar lepak di luar. Walaupun kalau perlu keluar rumah untuk beli makanan atau keperluan harian, pasti anda keluar di antara waktu yang ditetapkan oleh kerajaan, and seorang sahaja keluar, tidak boleh lebih daripada seorang. Sudah 29 hari sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac lalu dan rakyat perlu terus kuat dan berdisiplin untuk melalui tempoh PKP fasa ketiga.
Kita semua hentak sangat ‘bebas’ dan kembali ke kehidupan biasa secepat mungkin, tetapi jika masih ada yang berdegil dengan tidak mematuhi arahan PKP, kita mungkin melalui beberapa lagi fasa PKP.
Bagi memastikan tahap pematuhan rakyat terhadap PKP lebih tinggi, sesiapa yang masih tidak mematuhi arahan akan terus ditahan dan dikenakan tindakan mahkamah, tidak ada lagi dikompaun seperti fasa pertama dan kedua PKP.
Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, menegaskan berdasarkan Seksyen 24 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342), mahkamah boleh mengenakan hukuman penjara maksimum dua tahun dan kesalahan seterusnya penjara lima tahun.
Jumlah kumulatif yang ingkar PKP sehingga Isnin lalu adalah 9,090 orang.

What you gonna say about it?